und wer froh ist, ist ein König

Hahahahahahaha, det här går inte längre. Ni måste få höra möget. Lyssna och njut på den sång jag varit fäst på hela helgen och förmodligen också kommande vecka (or).


Godnatt

Froh zu sein bedarf es wenig

Idag har skoldagen varit full av skratt. Vi har fått ett sånghäfte med olika klassiska tyska sånger av lilla Ellen och vi börjar som sagt varje morgon med en sång. Idag sjöng vi "Froh zu sein bedarf es wenig und wer froh ist ist ein König", vilket betyder ungefär "Det krävs lite för att vara glad och den som är glad är en kung!" Jag och Eric bestämde att vi minst en gång här i Freiburg ska ställa oss vid Bertoldsbrunnen (centrum) och sjunga den överdrivet optimistiskt. Ett bra extraknäck, om inte annat.

Har varit på bio idag. Såg en film om tysk terrorism under 60-70talen. Den var helt okej faktiskt, stundtals lite långtråkig. Men det var nog mycket för att man inte riktigt förstår allt. Väldigt tung, men allmänbildande, så det var ju bra :-).


Bilder från Showen!

Jag träffade tre modellkompisar på stan idag och en av dem berättade glatt att bilderna kommit upp på denna hemsida. Vad tycker ni om dem? Själv tycker jag att bilderna blev sådär, men jag visar dem på mig här trots det, vill ju att ni ska se hur det var!










1. Jag i "Pyjamasen" 2. Dieselklänninen (korvklänningen) 3. Den mindre snyggt sittande sidenklänningen 4. Den fruktansvärt snygga Levisjackan och ett par dieseljeans.

Men som sagt;  gå in och kolla på http://fudder.de/artikel/2008/09/28/foto-galerie-skyy-night-im-kagan/ - fär finns några fler bilder på mig och dessutom massor med bilder på de andra modellerna samt förberedelser med mera :-).

Klockan är mycket



Eftersom det är hyfsat dyrt att ringa här, så blir det inte många telefonsamtal hem till familj och vänner. Msn är perfekt vid sådana tillfällen. Idag hade jag och Lina en lång och välbehövlig konversation. Känner mig lättad att man aldrig är ensam, även fast man trodde man var det om vissa saker. Så tack Lina för pratstunden.

Jag är inte trött men kommer bli det imorgon om jag inte går och lägger mig nu. Godnatt.

Ny vecka!

Tjenis.

Nu är det måndag igen. Veckorna går jättesnabbt här. Fick ingen läxa idag, så nu sitter jag här utan att göra någonting. Har i och för sig en bok som ska vara utläst om två veckor, men det är rena sömnpillret så jag skjuter på det liiite till.

Nej nu får jag ta och göra någonting. Måste handla. Blir en trip ner till Lidl.

Ursäkta imläggets meningslösa innehåll.



Adjö :)

James Bond-show!

Tjo mina glada läsare.

Kom precis hem från träning. Grymt skönt att träna såhär en söndagskväll kan jag säga. Idag var jag som sagt på lauftraining, och fyra personer från gallerian Breunninger var där för att titta på hur vi går och välja ut några modeller inför en kommande modevisning då James Bond har biopremiär. Och kan ni tänka er? Jag blev uttagen! Hur kul som helst ju! Gårdagen var ju hur lyckad som helst, ser fram emot natten mellan 5 och 6 november mer än aldrig förr. Jafg tycker att det är kul att vara på lauftrainingarna. Inte bara för att man får gå på "catwalk", nej, snarare för att människorna där är så trevliga. Jag upplever ingen konkurrens alls mellan tjejer som det brukar kunna vara, utan alla är pigga och glada och skämtar med varandra hela tiden. Dessutom ett ypperligt tillfälle att öva min tyska.

Hittade några bilder på nätet från gårdagens efterfest på Kagan, bilder på showen skall jag försöka få tag på! :-)







1. Jag & Eric dansar loss på högtalarna 2. Jag och Amelie 3. Jag, Gregor aka "Han som provar kläder" och Amelie

The Show

Åååhh... Älska gårdagen. Fy fan (ursäkta) vad kul.

Ska berätta allt (nästan) kortfattat:

Jag och Amelie träffades vid tre på Scala där vi skulle prova klänningar. Jag fick en mönstrad byxdress, vars design påminde lite för mycket om en pyjamas, och en svart sidenklänning med ett strasspänne. Amelie fick en "supertoll" guldig fransklänning samt en rödblommig pliserad klänning. Efter det gick vi till Kagan där vi skulle samlar vid fyra och övade på gång och poser. Efter det kom frisör-och-smink-teamet som sminkade oss och satte upp vårt hår. Nja, inte mitt hår, jag fick mitt plattat och slickat (se bild) vilket jag inte kände mig 100% komfortabel med. Sminkningen kändes också sådär, men duktiga var dom!

När vi alla var sminkade och klara fick vi vänta på Kagan i tre timmar innan showen skulle börja. Lite långtråkigt blev det emellanåt, men gott om tid för att öva catwalk fanns utan tvekan. När vi sedan skulle gå stod alla 14 modeller i trappuppgången och fnissade nervöst. Tjejerna ville lära sig svenska vilket vi givetvis lärde dem. Sedan var det dags. Vi gick först på ovanvåningen och posade lite snyggt framför fotograferna, sedan ner för en trappa för att gå lite på nedanvåningen. När jag gick i min pyjamas blev det teknikfel och musiken slutade. Fick därför stå på podiet ganska länge och improvisera innan musiken startade och jag kunde återuppta min catwalks-gång.

Efter showen bytade vi snabbt om och fortsatte natten på Kagan dansandes som aldrig förr. Eftersom vi var modeller, var vi lite extra populära för fotograferna som väldigt ofta var oss hack i häl för att föreviga vår dans på dansgolvet/högtalaren. ;). Vi blev också bra buddys med vår manliga modellkollega Josep aka Den fåfänge, och jag och Hjalmar fick skjuts hem av honom, hans bror och hans syster. När vi var hemma var klockan närmare halv sex. Somnade då vid kvart i sex ungefär, och vid kvart i åtta var min room-mate uppe och diskade. :-)

Nu blir det sedvanlig söndags-lauftraining (idag ska ett företag komma och kolla hur vi vi går) och efter det förhoppningsvis sedvanlig fotboll. Ha det finfint!


 
 

Bilder från själva showen lägger jag upp när jag har fått dem/hittar dem.



This is it!

Jaa! Ikväll gäller det. Ska möta upp Amelie i stan vid tre, sedan ska vi gå och prova klänningar på Scala. Därefter ska det övas på catwalk och efter det ska sminket och håret fixas. Jag är förväntansfull! Har skrivit upp klassisarna på gästlistan så de kommer gratis in och tittar på oss ;-).

Igår tog vi en drink på Schlappen i stan. Jag och Amelie hade med oss våra klackizar och gick runt i Freiburg på kullersten.
  

Det går som på räls


Nu ska jag äta Frühstuck. Ha en bra dag!

Jag glömde hemläxan...

... och då menar jag inte tyskläxan. Utan lära-mig-att-gå-i-sky-höga-stilett-klackar-läxan. Jag skäms. För att lätta mitt såliga samvete lagar jag därför min kvällsmat (spaghetti pesto) i högklackat och skriver blogginlägg i högklackat. Känns lite bättre.


Så här glad blir man av att gå i klackizar. Tihihihi.

Friday I'm in love

Hej alla helg-glada läsare!

Jag är übertrött. Sa till mig själv att jag skulle göra åtminstone hälften av läxorna idag, men jag somnade vid fyra och har sovit tills nu.

Ikväll ska jag och mina klassisar ut och spåna efter billiga cocktail-barer och ta en drink eller två. Jag tror inte det blir särskilt långvarigt eftersom skönhetssömnen inför morgondagen lockar något så enormt, trevligt blir det nog dock utan tvivel.

Mamma & Pappa åker till Kreta imorgon. Till underbara Kreta. En veckas sol och bad. Det är aldrig fel. Hoppas att det blir jättebra där nere :-).

Ich möchte auch nach Kreta fahren...

Hihi...

Vår tyskalärarinna är för söt. Vi sjöng som vanligt och övade uttal som vanligt. Idag "R". Hon visade en bild på hur "svenskarna" säger sitt rullnings-R, samt hur "skånskarna och tyskarna" sitt tungrots-R. Sedan sa hon till alla i rummet "Var glada att ni har rullande R, det är MYCKET finare och jag önskar jag kunde det". Alla smålog lite generat tills Malin pekade på mig och började gapskratta. "Njaaaa, alla har ju inte tungspets-R här inne..." sa hon. Sedan förklarade lärarinnan hur vi skulle uttala V som F i olika situationer och då sa hon: "I Hamburg säger man FIIIITTA-miner". Några började gapskratta, andra skruvade lite besvärat på sig själva, och hon märkte/visste inte vad hon sagt. Så söt är den lilla damen...

Imorgon är det Fredag!

i'm proud of you

Hej! Hur mås dä?

Själv mår jag bara bra. Kom precis hem från stan - har varit och provat kläder inför lördag. Igår var jag och Sara inne på den butik där vivar och provade - Jeansland - och jag hittade då en fruktansvärt fin jacka. Och gissa vad? Jag ska få gå i den på lördag! Weey. I övrigt fick jag en svart klänning som får mig att känna mig som en korv och Amelie fick en mindre snygg svart-lackad dunjacka. Var med Nadine (agentinnan) och köpte ett par läckra skor som jag ska ha till jackan och korv-klänningen. Och på lördag ska det provas finklänningar på Scala.

Åh, blir man stolt eller vad? Fick denna länk av Antis idag: http://www.pitea-tidningen.se/sport/?nav=Sport :-)


23:23...

... can''t help thinking about you



Svensk?

Nu har jag precis kommit hem från bowlingen, och alldeles strax ska jag och Sara iväg och träna. Precis innan vi skulle ta spårvagnen till bowlinghallen var Sara tvungen att söka upp internetkillen Fabian. Vi fick gå in i hans studentkorridor och en tjej släppte in oss i rummet. Sara fick vackert prata på med Fabian på tyska, men sedan skulle jag och Sara bara växla ett par ord med varandra på svenska, och då dyker genast tjejen upp från ingenstans och säger "Vadå? är ni också svenskar?". Det visade sig att hon kom från Höör och pluggade juridik. Fruktansvärt skönt att få höra lite skånska :-).

Förresten har  min granne äntligen köpt diskmedel! Lycka! Jag kan laga mat/diska i mitt eget Küche!

Good bye, nu ska det tränas!

BOWLING

Som rybriken lyder; om tre kvart blir det bowlingturinering med några klasskamrater i Freiburg någonstans. Har inte full koll på var riktigt än, men kul ska det bli. Jag och Sara ska köpa Kinderägg, som kommer att vara förstapris till de lyckliga vinnarna.

Fick bekräftelsen på biljetterna hem igår, ska ju hem den 31a oktober för att fira pappas 50 årsdag med stor fest. Jag längtar lite tills dess. Inte för att jag ska hem till Tyringe igen, utan för att jag får träffa alla och dela med mig av mina upplevelser härifrån, samt för att få höra allt som har hänt er där hemma. Och att ge er en stor fet kram :-).

... Men om två veckor kommer i och för sig Johanna hit. Ja, det är två veckor kvar! Vad det går snabbt! Jag längtar efter gums. Helgen efter det kommer förhoppningsvis Ante och honom längtar jag också efter!

Nej nu blev det ett lite hem-längte-inlägg över det hela. Men så illa är det faktiskt inte. Jag längtar inte tillbaks till Hässleholm eller Tyringe, bara att få träffa alla åtminstone en timme och prata lite :-).

Diskmedel, tack!

Kom precis hem från träningen. Skönt att få vara igång igen. Men jag är lite småirriterad måste jag erkänna. Vårt diskmedel är slut och min kära granne sa att hon fick ersättning för det hon köpte till lägenheten, och lovade därför i söndags att köpa. Saken är den att igår sov hon bort hela dagen och idag har hon inte varit hemma. Vasken väller över med disk (som för det mesta är hennes) och jag kan inte laga mat eftersom hon inte diskat sina grytor och stekpannor. Som tur var har jag en snäll klassis som heter Sara som bjöd in mig till hennes kök där jag kan laga min efterlängtade mat och där det dessutom inte är fullt av grytor med ingrodda rester. Uuuuuuuh! Jag har till och med städat våra toaletter idag så jag är liiiiiite småsur. Är där inte diskmedel imorgon träder ilskna jag fram. Eller nej jag kommer inte skälla på henne för hon är så söt och snäll. Men är lite diskmedel för mycket att begära!!!??????


Night of the flavoured beauty

God dag alla mina vänner! Hur mår ni?

Idag inleddes även denna grammatiklektion med tysk skönsång. Vi har även börjat med fonetik, dvs. uttalslektioner och det är inte en dag försent kan jag säga.

Hur som helst. Idag blir det träning för första gången på en vecka. Hann inte med att träna efter allt pluggande (till er på gymnasiet: klaga inte. Ni vet inte vad ni har att jämföra med. Eller klaga på om ni tycker det är jobbigt, men tro inte att det blir bättre). Förlåt, var tvungen. På torsdag ska jag och Amelie prova kläder inför modeshowen. Enligt Amelie är det massor av paljetter och replayjeans och hela köret som det ska modellas i. Låter hur kul som helst!




Tysk TV!!?

Sitter förmodligen för första gången här med en kopp te och lite (svenska) skorpor och tittar på tysk tv. De dubbar ju verkligen allt. Jaaaaaa, jag vet, det visste ni redan - men här snackar vi inte proffisionella dubbningar där rösten åtminstone matchar munnens rörelser, - här snackar vi en helt opassande tysk röst, samtidigt som den amerikanska rösten ekar i bakgrunden. Dessutom helt utan inlevelse. Ganska kul att lyssna på, dock.


Godnatt.


Here's Monday



Idag började allvaret. Grammatiklektionerna är här.

Nej riktigt så illa var det inte. Det var inte alls illa faktiskt. Lärarinnan - en söt, österrikisk tant, började med att bjuda oss på choklad, och därefter gav hon oss texten till "Vi går över dagsstänkta berg" på tyska som vi satt och sjöng. En väldigt gemytlig stämning och en underbar början på något som förmodligen kommer att bli riktigt, riktigt jobbigt.

Idag har jag ingenting på schemat och det är så skönt. Jo, jag ska till Lidl eller Kaufland och göra megainköp. Kylskåpet gapar tomt. Jag måste ha mat! Men annars inget. Så skönt. Förmodligen kommer jag sitta och leta jobb/kurser inför våren. Lite småsugen på Österrike faktiskt. Ett bra sätt att hålla igång tyskan ju. Nej - jag får se vad som händer. Ska inte bestämma mig nu, precis.

Ha dä bra


Modevisning

Idag på Lauftrainingen fick vi reda på att vi ska vi ska gå modevisning på lördag, på Kagan (nattklubben som ligger högst uppe i skyskrapan). Vi kommer att få håret fixat av en frisör och bli sminkade. Som belöning får vi ett guldkort till Kagan, som innebär gratis inträde resten av året, samt champagne då vi fyller år. Synd bara att ingen av oss fyller år på hösten ;-).



Hade jag haft möjlighet hade jag gärna kollat på Idol nu. Fast först ska jag laga spaghetti och köttbullar :-). Adjö.




Bild från Risotto-kvällen i fredags + min pannkakstårta




"The haupstadt von Ukraina heisst Minsk"

... En av de mindre klyftiga kommentarerna från mig igår.

God morgon. Jo, det känns så, för jag vaknade för en timme sedan.

Igår stack vi hem till Johanna och Irene, på Vauban och hade lite förfest. Jag sa att jag inte skulle missa mer igår, men jag missade spårvagnen och vi komma dit lite senare. I alla fall, vi spelade kort, först "Hej Knäckt" - och ni som vet hur det går till, vet att man har olika regler efter varje kort som kommer upp, och att den som gör det sist får ta hela korthögen. Det blev väldigt högljutt och en aning fjantiga regler - på kort fem skulle vi bland annat sjunga valfri sound-of-music-låt. Hursomhelst satt deras granne också med i vardagsrummet och pluggade till ett glas vin, och vi undrade hur konstiga han tyckte att svenskar var, när vi då och då satte händerna mot öronen och skrek "HEJ".

Vi tog sista spårvagnen till stan och gick till Jackson Pollock och dansade. Sedan drog vi till Z (eller vad det hette) där det var hip-hop-tema. Vi var nog några av de enda som dansade på det stället, men kul var det :-). Efterdet var klockan mycket så jag och Hjalmar som var de enda från vårt wohnheim skulle ta bussen hem. Men den gick inte förrän om 50 min så av någon anledning stötte vi på en Freiburgiansk rappare som mer än gärna spelade sina hitz för oss. Sen bad han om att få sova på vårt golv och hela faderullan, men vom tur var blev vi av med honom så fort vi stigit på bussen.

Nu är Lauftraining nästa på schemat, sedan blir det fotboll. Ha en trevlig dag!


Jag och Amelie hade lite egen Lauftraining på väg in till stan.

Elin, Amelie och Jag

    

Jag - Jag & haren - hela gänget på Jackson Pollock - Jag & Johanna

I've been in Switzerland

Ja nu har jag varit i Schweiz. Vi kom iväg tillslut... :-)

Det var en väldigt trevlig dag i en väldigt trevlig stad. Vi var på konstmuseum, strosade runt i stan och var i den gamla katedralen.



   
   



1. Jag och Amelie tycker att det är kul i Basel 2. Jag & Elin läser Süddeutsche Zeitung 3. Jag och Rhein 4. Schweizisk idyll som alla vill fota (av någon anledning kommer Per plötsligt framför kameran och sjunger Sound of Music-låtar) 5. Jag och Amelie hoppsar på en gata i Basel 6. Hjalmar och Der Dinosaur 7. Framme i Basel! Vi mötte upp dem som varit smarta nog att ta pass med sig :-)

Nu ska jag fixa till mig, blir utgång ikväll! Förresten så kollar tyskarna leg på mig när jag handlar vin. "Redan sexton?" frågade kassörskan idag. Vadå? Ser jag ut som 15? :-S

Ha en kul kväll allihopa, och jag hoppas att festen hemma blir super! Hade velat vara med och fira Henkini!



Vilken pers!

Hej... Är lite stressad nu, men jag hinner nog skriva lite om dagen såhär långt.

Jo, vi skulle ju till Basel idag, och ta tåget 9.15. Jag gick upp som vanligt och hade god tid på mig. Jag, Sebastian och Hjalmar skulle träffas på vår spårvagnsstation och ta spårvagnen 08.39. Men den gick istället 08.37 eftersom det är lördag. Jag sprang för att hinna med den, men icke. Sen kom jag på att jag glömt min mobil, så jag fick springa tillbaka, hämta mobilen och ta en spårvagn senare. Då kom Hjalmar springande - han hade försovit sig. Vi hann precis med en spårvagn som tog oss till stationen, och trodde vi skulle komma på tåget. Men utanför det stod våra klassisar, och såg bekymrade ut. Man måste ju ha pass med sig till ett icke-euland. Så här sitter jag nu, och har stoppat ner passet i väskan, och ska ta 10.15tåget mot Basel. Men nu måste jag kila, jag ska INTE missa mer idag!

Tschüs

It's Friday!

Idag har jag skrivit tenta nr. 2. På lappen vi fick som visade hur provet skulle se ut, stod det "Skriv kortfattat på högst en a4 om tre av följande ämnen...", något som bidrog till lite blandad tolkning i klassen. En hel a4 per fakta, eller en hel a4 allt som allt? Vår lärare hade ingen aning (kunde inte svenska) så det tog ett bra tag innan vi kunde sätta igång att skriva den där tentan, innan vi fick svar på hur vi skulle gå till väga.

Men nuuuuu.... Nuuuuu är jag pluggfri. Det känns nästan som att man måste öppna Landeskundeboken igen och läsa igenom "Essen und Trinken" än en gång för att vara säker på att man kan det. Men det behövs inte! För tentan är gjord! Wieeeeee!

Klockan fem idag blir det fotboll på Vauban. Sedan risottokväll med nästan hela klassen med pannkakstårta som efterrätt. Det ska bli såååå gott. Jag har inte ätit pannkakstårta sen Josses födelsedag -05. Jag längtar.

Kom precis hem från stan. Provade högklackat i en skoaffär med Amelie, vi måste ju öva oss nu ;). Sen gick vi förbi H&M, och som vanligt när jag är på H&M, kommer jag inte ut tomhänt. Visar sen! Och imorgon ska jag för första gången till Schweiz. Klassen ska till Basel på en liten dagstrip, blir jättetrevlig.

Adjöss!


Basel

Dagens!

Hahahahah, dagens:

Jag: Kan jag få låna din dammsugare, min suger verkligen!

Sånt här blir roligt när man skrivit tenta och pluggat hela dagen, och koncentrationen börjar ta slut. Hihi.



Idag har vi haft ordprov i tyskan. Man tycker att provet kan hålla sig inom Bibelns ramar (det tjocka häftet vi fick med 1000 ord i, går under namnet Bibeln i vår klass) men ack. Det var flera ord ingen av oss sett. Vad  heter t.ex. lammstek på tyska? Brille, kan du hjälpa mig? :-)



Nu ska jag och Sara plugga landeskunde zuzammen. Imorgon är allt pluggande över, och med det kommer en sköööööön äntligen-plugg-fri-helg!


Grattis än en gång, Henkini.

GRATTIS HENKINI!



Grattis på 25 årsdagen!

S&S




Sara visade mig denna idag, och jag är verliebt. Vi ska också resa jorden runt och göra någonting, frågan är bara vad. Hur svårt kan det vara att komma på något sånt här liksom? Det är ju helcoolt.


... Sen finns det ju också en liknande variant, som är här - från Freiburg. Men måste säga att jag gillar Matts version mycket, mycket bättre.

Wiedersehen

En välbehövlig paus...

Inser att jag skriver väldigt mycket om mitt pluggande just nu, och det kanske inte är det mest intressanta på denna jord. Nu har jag iallafall ett litet break, för efter ett tag slutar all viktig fakta, alla überviktiga ord, alla krångliga synonymer att gå in i skallen. Då kan jag inte bara sitta där och läsa på ändå för det hjälper ingenting. Därför har jag nu en liten paus.

Jag har varit på Kaufland och handlat två choklad, en coca cola, en schokodrink och lite annat gott som jag unnar mig under tiden jag sitter här och pluggar Berlinmurens fall.

Nej, nu blev det mycket om mitt pluggande ändå. :-S.




Jag får skriva om något roligare. Som att Gumz snart kommer hit. (Eller om en månad ungefär, men tiden går fort). Jag saknar gums. Här var vi på Gran Canaria - *BlaCk aNd WhItE* HiHIhI.



Det är kallt...

Var tog sommarvärmen vägen? Helt plötsligt är det 10° i Freiburg och för kallt att gå i kofta och sandaler. Okej, okej, jag vet inte hur det är hemma men ni har säkert redan klätt er för hösten, men det har då inte jag. Innan ville jag ha det lite kallare, nu vill jag min själ ha tillbaka värmen. Eller nej, inte den kvava värmen utan den sköna värmen.

Men i och för sig ska det bli mysigt med lite höst. I helgen fyller Henkini 25. Jag fick lite dåligt sammis igår för att jag förmodligen inte ska hem då, utan till Basel. Men jag lovar att kolla flygtider ändå, för dig Henkini! Inte vill man missa brorsans 25 årskalas.

Nu ska jag njuta av en varm kopp te, samtidigt som jag ska plugga. Sen blir det träning. Auf Wiedersehen.



Hejsvej

Lauftraining!

Guten Abend mina vänner!

Idag har jag pluggat, pluggat, pluggat, varit på Lauftraining och spelat fotboll. Ja visst ja! Lauftrainingen! Det var det som var det roliga som jag skulle berätta om i detta inlägg. För en vecka skrev jag nämligen att jag och Amelie blev erbjudna modellkontrakt på en nattklubb. Tjejen som vi pratade med hörde av sig och bad oss skicka in bilder och mått etc. Efter det hörde hon av sig igen och ville att vi skulle gå på "Lauftraining" dvs catwalk-träning och det var den vi var på idag! Alltså, det var något av det roligaste jag varit med om. Vi gick i en danslokal, tillsammans med 15 andra, till hög musik på en avlång matta som var "catwalken". Vi fick lära oss att gå till hiphop och house, samt att gå i par (allt i högklackat). Det var så himla kul! Vi skrattade nästan hela tiden! Nu vet vi dock inte om vi är seriösa modeller än, men på torsdag är i alla fall en casting för en stor frisyrshow som äger rum i Berlin, Stuttgart och München. Om frisörerna vill, klipper de av en håret eller färgar det grönt och blått. Fast det i och för sig bara om jag går med på det. Så det är väl lugnt. Kul ska det i alla fall bli att gå på casting, och jag tar detta med en stor fet klackspark. Jag kom inte hit för att bli modell, så blir det inget gör det mig inte något alls. Men guuuud vad roligt det var att gå på catwalksträning!!

Nu ska jag laga vårrullar med ris. Ingen husmanskost här, inte.


Lördag



Det är lördag men det känns nästan som söndag. Jag har pluggat tyska ord så det står härliga till, och naturligtvis också unnat mig en välbehövlig paus. Idag på ett köpcentrum i Freiburg tillsammans med Sara. Köpte världens finaste armband som jag nu är kär i.

Vad som händer ikväll vet jag ännu inte men jag känner för att skaka rumpa :-). Tror dock inte att så många andra är på G för det. Inte när regnet öser ner så mycket som det gör nu. Men något blir det väl i allafall.

Igår tog några i klassen en öl i stan och gick därefter en runda för att se om det var gratis inträde på nån klubb. Men det var det inte så vi stack till Burger King och åt nattamat för att sedan gå hem. Och imorgon är det något jättekul som väntar, som jag inte vill berätta nu :-). Hihi.

Ha en bra dag i alla fall!

Vilken dag är DIN Dolmio-dag?

Hej hopp!

Idag har jag varit ledig. Jag har försökt att plugga så mycket jag bara kan till de två tentorna om en vecka, men man är faktiskt värd en välbehövlig paus då och då. Vid två drog därför jag och Sara in till stan för att gå och strosa lite. Vi skulle gå och äta och hamnade på en italiensk restaurang där det jobbade något av det skummaste jag sett. Eftersom jag är i restaurangbranchen (wey) så visste jag alla fel de gjorde. Men innan jag listar dem; har ni sett Dolmio-reklamen? Ni vet tomatsåsen eller vad det är, där det är små dockor som ska äta middag. Och då en jättegrov och äcklig röst avslutar filmklippet med; "Vilken dag är DIN Dolmio-dag?". I alla fall, så pratade vår servitör. Heläckligt.

1. Han gick innan jag hade beställt så jag fick säga beställningen efter honom.
2. Varje gång han gick förbi oss mumlade han läskigt; "Belllaaaaa, que pasa?" Eller liknande.
3. Personalen dukade upp ett bord mitt inne i restaurangen och satte sig och åt. (Nej förresten, de tog vars ett bord).
4. De tog våra tallrikar innan vi tuggat klart.
5. Jag hade nästan ätit upp min pasta när Sara fick sin pizza.
6. På alla frågor vi ställde, svarade med att rycka på axlarna och mumla något ohörbart.

Låter kanske inte jätteskumt, men det var det verkligen.

Vad händer ikväll då? Jag ska nog ta en öl med mina klassisar någonstans i stan. Vad ska ni göra?

Schönes Wochenende!


La casa de Sofia

Ärade läsare!

Vet ni hur jag bor?

Vill ni veta?

Till er som vill se har jag tagit lite mysiga foton som i en aning förskönade vinklar visar mitt tyska hem:







  


Såååå.... Vad tycker ni? Bor jag kungligt a' la MTV-stjärnorna i cribs?

Freiburg erleben!

God kväll!

Idag har nästan hela klassen spelat fotboll på vår fotbollsplan. Ibörjan körde vi Vauban mot Händel och vem vann - om inte Händel! Därefter en liten paus körde vi 89orna mot resten, och gissa vem som vann? 89orna så klart. Till vår hjälp hade vi i sista matchen varsen tysk Zlatan i våra lag som bodde på vårt wohnheim. Det hela var mycket roligt och numera också en tradition.

Imorgon blir det pannkake-torsdag i mitt/Sebastian&Saras kök, där alla från Händel ska träffas och laga pannkakor ihop. Så imorgon bär det av till någon av de fräscha affärerna nere i stan som har ett brett utbud av färska bär - för det ska vi nämligen ha till. Kan det bli godare?



  

När vi skulle ta lagfotot (lag och lag, deltagarfoto) skrek vi alla "Freibirg erleben!" Resultatet blev ju faktiskt ganska bra. Titta på bollen jag håller i handen. Den gick i sönder och fick en stor grå bula på sig. Ser jätteroligt ut!

Detta inlägg skulle jag publicerat i morse...

... men jag var tvungen att rusa...

Morgen!

Idag börjar skolan klockan elva. Först har vi en egen lektion med ordkunskap/översättning, sedan har vi Kulturkunde med Klaus, som är heltysk och pratar tyska fruktansvärt snabbt. Jag trodde han pratade med oss precis som när han pratar med tyskar, men vi hörde honom då han pratade med en tysk och då var det riktig speed kan jag säga. Nog om det. :-)

I eftermiddag blir det nog fotbollsmatch mellan de båda wohnheimen. Kan nog bli spännande. Sedan blir det nog träning igen och igen och igen. Och plugg. Och posta brev och vykort till Farmor, Farfar & Mormor. Så där ser min dag ut idag. Ha en trevlig onsdag mina vänner.

Förresten. Idag ska man återuppleva Big Bang i miniatyr, vilket enligt vissa oroliga forskare kan leda till att hela Jorden slukas. Plötsligt inser man att man är ganska liten. Eller väldigt liten.

Adjö.

Jag har shoppat!

Någon som är förvånad? :-) En "skinn"-jacka från H&M fick efter mycket beslutsångest följa med hem. Glömde ju trots allt min riktiga skinnjacka i Sverige. Vill ni att jag ska skriva priset i Euro eller kronor? 49 € får det bli.
.
 

Att vara svensk i utlandet är ganska skönt när man längtar hem. De flesta städer har ett H&M och kanske till och med ett IKEA. Längtar man - som jag - efter lite svenskt lakrits, är det bara att dra till Schweden-shop på IKEA och mumsa i sig. Gott som bara den!

*Pouse*

Champagnelunch

Hej mina älskade Sverige-vänner!

Hur mås dä?

Jag mår prima ballerina, för nu har jag börjat träna igen. Igår var första gången för mig & Sara på gymmet, och vilka moderniteter till träningsredskap de hade att erbjuda. Det räckte med att stoppa in ett chip så visste maskinerna vilka tyngder och mått som var bäst för mig. Brukar visserligen inte träna på gym, men jag har aldrig sett dess like.

Idag hade vi ingen lärare. Han är hemma i Sverige. Så dagens lektioner bestod mest av fjant-tyska och en massa skratt. Mitt skånska tysk-uttal bidrog till ett av dem, misstänker jag. Jag & Sara drog till en italienarrestaurang (minns inte vad den heter) och blev bjudna på champagne av servitören. 80 Euro per flaska kostade den, sa han och log nöjt. Vi däremot skulle plugga efter så vi kunde ville inte dricka av denna dyra dryck. Vi skämdes lite när vi gick därifrån.

Nu blir det träning på gymmet igen och efter det väntar nog med plugg. (Väldigt mycket plugg just nu).

Wiedersehen. 



Jag valde Tyskland

Jag hade väldigt svårt att bestämma mig om vad jag skulle göra när jag tagit studenten, men en sak var säker: förr eller senare skulle jag utomlands. Och jag skulle ge mig sören på att lära mig de språk jag kämpat med i gymnasiet - något sånär flytande. Det fanns en tysk-kurs via Uppsala universitet som lästes i Freiburg och som dessutom är gratis som då väckte mitt intresse. Det visade sig snart att Freiburg ligger längst ner vid franska och schweiziska gränsen och att jag  endast har 3,5 timmar till Paris och Milano.

Jag börjar faktiskt tröttna på hånskratt eller repliker i stil med "nej men Sofia, VARFÖR ska du göra det?". Varför inte? Vad gör ni egetligen? Jag har kommit ifrån en skitstad som Hässleholm och det är en lättnad nog kan jag säga. Låt mig göra mitt och sköt ert (de flesta som säger det är kvar hemma i Sverige). Jag är bara 19 år och mina glassiga (?) resor till USA, Thailand, Kina och Australien bara väntar på mig. Men först ska jag utforska Europa och lära mig tyska. Låt mig göra det. För trots att jag saknar min pojkvän, familjen och vännerna  så är här faktiskt grymt kul, ni skulle bara veta!


Die letzte Nacht

Gårkvällen var galen! Det var hur kul som helst. Vi alla började i vår korridor, i Sara & Sebastias kök. Deras room-mate brukar aldrig vara hemma, så vi trodde att det skulle vara okej att vara där. Men igårkväll kom hon givetvis, men det var hur kul som helst ändå! Vi dansade i det lilla köket, och diskuterade huruvida Libyens flaggas gröna nyans går mot ek eller björk (och mer förstås). 
       När klockan närmade sig tolv drog Jag, Amelie, Eric, Hjalmar, Sebastian, Johanna, Maria, Elin, Irene och Per ut i Freiburgnatten. Efter en mycket skrattfylld spårvagnsfärd till stan frågade vi oss fram vart de bästa klubbarna låg. Vi drog till ett ställe som hette "Jackson-någonting" och där var det ganska bra ös, men vi beslutade oss trots det för att dra vidare. Vi hade redan hört talas om en fin klubb som låg högst upp i en skyskrapa så vi drog dit. Det var galet! Man såg ut över hela stan när man stod och dansade. Först när vi betalade inträde fick jag och Amelie erbjudande om ett tyskt modellkontrakt. Sen försökte jag med min tönt-dans tappert shasa bort en små-läskig tysk, men jag petade honom av misstag jättehårt i ögat. Han gav sig trots det inte så Hjalmar fick ragga upp honom.  Sen blev Amelie inbjuden till VIP och vi pratade med en känd tysk rappare som var 50+. Det hände mycket mer, men det blit nog ett lite långt inlägg...Ni kanske anar att kvällen var lyckad!


Och idag har det blivit en promenad in till stan med Sara där vi åt jättegoda och maffiga sallader på Münsterplatz. Nu blir det plugg sen måste jag dra och handla. Måste säga att jag saknar pappas husmanskost på söndagarna...

Ha det bra därhemma!

Bilder från igår:

1. Dans i köket 2. Sebastian, Amelie, Elin & Per 3. Eric, Jag & Sara 4. John med kniven 5. Jag & Sara 6. John, Alex & Sara

       

Widersehen

Det regnar...

Sedan jag kom hit har det åskat varannan dag. Eftersom jag bor i ett vindsrum smattrar regnet något så oerhört på fönstrerna (som sitter i snetak). Dessutom är det en järnväg precis mitt emot gatan vilket känns som att tälta utanför en flygplats när tågen drar förbi. Nu vet jag egentligen inte vad ni ska göra med denna information som kanske är rätt onödig. det får ni avgöra själva.

Idag har jag pluggat tyska verb. Vi har fått ett häfte med mer än 300 ord som är ett måste att lära sig utantill om man önskar ett någorlunda basordförråd i tyskan. Så idag har jag alltså börjat med verben. Och jag tänker inte skriva om några verb-grammatik-regler för då skulle ni nog somna. Och det är ju tråkigt en lördagkväll, eller?

Ikväll blir det nog utgång. Lite svårt att veta vad man ska ha på sig, dock, eftersom vi inte vet var vi ska. Eller hur ställena ser ut här. Jag & Sara tog en snabb vända till stan för att kolla in alla affärer och se om vi hittade något snyggt men utan resultat. Men jag slänger in en bild sen om hur det kommer att se ut ikväll. Om jag nu tar någon bild. Adjö!!



Så här ska jag i allafall inte se ut.

Samstagg

sofia säger:

dusch für gegen ohne um

Peter säger:

dusch?

sofia säger:

haha

Peter säger:

vad är det?

Peter säger:

är det nåt man säger i freiburg?

sofia säger:

det är en slags kabin som det kommer vatten ur

sofia säger:

så kan man tvätta sig i den

Peter säger:

okej... som styr ackusativ?

sofia säger:

precis

Peter säger:

det är därför vår dusch där hemma alltid säger"WELCOME, jag styr ackusativ, THANK YOU FOR USING"

sofia säger:

hahaha


GOD NATT

Idag var det ju tänkt att jag och Sara skulle gymma. Igår likaså - men då hittade vi inget (som gick under 2000 svenska kronor). Tror ni vi gjorde det idag då? Jo, faktiskt. Men efter att ha åkt igenom alla spårvagnslinjer runt om i hela Freiburg, precis som igår. Och var låg då detta efterlängtade gym? Hehe, 50 meter från vårt wohnheim. Men nu har vi fått se Freiburg, i alla fall.

Ikväll samlades hela klassen på vår gräsplätt vid vårt wohnheim. Vi drack vin och satt och pratade om allt möjligt, och det var en mycket trevlig fredagskväll. Imorgon blir det förhoppningsvis utgång för första gången i Freiburg! Weeeyyy!


Hur är allt i Sverige?

         

...Det var några bilder sen de första dagarna här, det. Här är rena sommarvärmen! Nu ska jag sova. Godnatt!

Freitag

Hej!

Hinner iinte lägga in några bilder nu, ska göra det senare :-). Nu är det helg! Första helgen här, och vi ska mötas upp på vårt wohnheim för att sedan tillsammans hitta på något inne i stan. Hela klassen tror jag så blir nog bra! Nu ska jag och Sara gymma någonstans i Freiburg så vi får hooppas att vi hittar något billigt för det gjorde vi inte igår kan jag säga. Ha det fint!

Framme i Freiburg

Varning för långt inlägg!

hej alla där hemma! Hoppas allt är bra med er!

Själv är jag nu på plats och installerad i Freiburg. Kursen har börjat och vi är i full gång med att läsa Realia, dvs tysk historia, tysk geografi, det tyska samhället - ja, ni fattar. Människorna här är jättetrevliga!

Resan började med att jag och mamma tog nattåget tfrån Köpenhamn till Freiburg. Mycket trångt var det och med all vår, (min) packning tog det ett tag för oss att komma på plats. Vi fick en egen liten mini-hytt på ungefär två kvadratmeter (skojar inte) men det var trots det mycket mysigt att åka nattåg. Fick två kompisar i restaurangen, Dennis och en gammal engelsman, vilka hjälpte till att fördriva den 14timmars långa tågfärden något.

Vi anlände till Freiburg vid 9-10-tiden och gick då och checkade in stan. Mamma kollade gamla byggnader och katedraler, medans jag letade barer och diskotek, haha. Dagen därpå skulle vi hämta min nyckel till studentrummet, och fick då träffa mina trevliga klasskamrater för första gången (några hade jag träffat dagen innan). Vi blev uppdelade på två studenthem, Vauban och Händel, och på Händel sitter jag nu! Efter Ikeabesöket är här riktigt mysigt. Jag älskar mitt rum! Jag delar kök med tre tjejer, två från Tyskland och en från Amerika. Jättemysiga de också.

Vi var tvugna att visa upp att vi har råd att bo i Tyskland utan Tysklands hjälp och det gjorde jag och Sara igår. Det var en pers! Först fick vi fråga en tysk man var byggnaden låg men han visste inte. När vi vänt om ropade han efter oss "Vänta, menade ni Bergerbüro?" därefter andades han och vi trodde att han skulle ge oss värsta långa tyska vägbeskrivningen, men han lyfte bara på fingret och pekade in mot den dörr vi stod vid och sa "da". Så vi gick in. Letade efter de skyltar som visade vart vi skulle, och hittade en "Ausländer"-skylt. Aha, tänkte vi. Det är säkert rätt - men det visade sig när vi kom dit att det var för människor som sökte asyl. Det blev en himla kontrast när två, något förvirrade, blonda tjejer beblandade sig med folkmassan där inne.

Och igår hade vi "Bierabend" med två av lärarna och det var himla trevligt! När man är i Tyskland får man faktiskt passa på att ta sig en Bier. :-) 

Och om ni undrar varför jag uppdaterar så sent är det för att jag inte haft tillgång till internet förrän nu.  Man behövde tydligen kabel och det var en hel del meck med det. Men nu måste jag plugga och laga mat. Uppdaterar så mycket jag bara kan!

¨Ha det så bra i Sverige!

Kuss und umarmungen


Laddar upp fler bilder senare ikväll!

RSS 2.0